Hoy queremos compartir con vosotros un simpático artículo sacado del periódico “El Periòdic del Poble”. Su autor es el profesor de primaria Fco. Javier Mas Pérez, y en él, nos cuenta la interesante leyenda de cómo el pico El Frare, adquirió su nombre.

Hui volem compartir en vosaltres un simpàtic article tret del periòdic “El periòdic del Poble”. El seu autor és el professor de primària Fco. Javier Mas Pérez, i en ell, mos conta la interessant llegenda de com el pic El Frare, va adquirir el seu nom.

La lloma del Frare i altres històries. Per Francisco Javier Mas Pérez.

En este mes primaveral que ara comença, vaig a escriure sobre l’origen o significat d’alguns noms de llocs de la serra. La toponímia és una de les meues aficions i m’apeteix compartir-la amb tots i totes les que llegiu els meus escrits.

En primer lloc vos contaré un conte relacionat amb la lloma del “Flare” i a més, parlaré de dos colles de la serra com són “l’Ataütet” i les Colles de les “Porrues”. Per finalitzar anomenaré el paratge de la Mina dels Clots i la paraula “tarquí” què té molt a veure en el paratge.

El Flare

Vet aquí que una vegada hi havia una lloma que sempre estava trista. Tenia un fum d’anys però malgrat això lluïa molt bonica amb el seu to ataronjat. La gent passava pel seu costat però com que no tenía nom ni era famosa, cap persona li feia cas.

Passat un temps, va arribar a estes terres un pastor de paratges molt llunyats. Estava aquí de pas, transportant el seu ramat a llocs més propicis pel bestiar. De sobte, quan va contemplar la penya sense nom, va dir:

– Quina forma més curiosa té eixa pedra!

En eixes estava quan va passar un llaurador que venia de la seua “canyaeta” i va dir al pastor: – Què fa vosté mirant la lloma tan curiosament?

– Bon dia! Estic aquí mirant-la i em pareix que mire un frare resant.

– Vol dir vosté?- va dir el llaurador escèptic. Però va girar una mica el cap i va comentar: – Ara que ho diu… Sí que pareix, sí.

En eixe moment passava un altre pastor, que pasturava les cabres per la zona, i el llaurador, que era amic seu li va dir: – Xe, “primo”! T’has fixat en la penya eixa que pareix un frare resant? Tota la vida passant per aquí i ni m’havia “donat conte”.

– Si que és “vitat” – va dir el pastor. – Estic pensant- va continuar el pastor que acabava d’arribar – Què te pareix si a partir d’ara l’anomenem “El Flare”?

– Em pareix molt bona idea, “companyé”! Hala, “pos” en “el Flare” “se quea”.

I així va ser efectivament. La muntanyeta es va posar molt contenta perquè cada vegada la coneixia més gent pel seu nom i es sentia prou orgullosa.

Fixeu-vos si es va fer famosa que fins i tot van fer una llegenda amb una pedra que tenia en una de les seues faldes i van arribar a construir un castell en la planícia que hi havia damunt de la lloma.

Però això ho contaré un altre dia. Així que… conte contat, conte acabat.

el flare
El Flare. Fuente imagen: https://www.quetiempo.es/foto-crevillent_422473.htm

L’Ataütet

L’Ataütet és una colleta situada prop del Frare i que té forma d’ataüt o taüt què prové de l’àrab. al-atabut, ‘la caixa’.

Colles de Les Porrues

Si parlem de les Colles de Les Porrues direm que és un nom provinent del castellà i que al nostre poble s’ha “valencianitzat”, per així dir-ho.

El “apodo” Porrut, famós a Crevillent pels forns, també podria relacionar-se amb este significat. Segons el diccionari de la RAE, porrudo significa testarudo o tozudo. (Es a dir, cabut o cabeçot com diem al poble).

colladelesporrues.jpg
La Colla de Les Porrues. Fuente imagen: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/ruta-circular-pantano-de-crevillente-les-colles-els-pontets-13180661/photo-8129448

Mina dels Clots

Es tracta dels clots on es banyaven els crevillentins quan tenien aigua provinent de l’aigua de la mina. Ara estan tapats per “tarquí” que és una paraula que s’està perdent. Ve de tarquim que significa fang o solatge dùn dipòsit d’aigua o d’un lloc on ha passat una riuada. (Cast. tarquín, lodo). En el seu origen pot ser probablement de l’àrab hispànic *tarkim, ‘amuntegament de fang’, derivat del verb rákam, “amuntegar”.

Amb esta definició tanque l’article fins el del pròxim mes. Així que, únicament em queda desitjar-vos una feliç primavera.

mina els clots
Mina de Els Clots y Casa de Riegos. Fuente imagen: https://rutasyvericuetos.blogspot.com/2014/10/el-ocaso-de-la-fuente-antigua.html

 

Font: “El Periòdic del Poble. Vivir en Crevillent”. Año IX. Num. 63, Abril, 2018. Sección: “Medio Ambiente// Nyà lo que te dic…” . Autor del artículo: Francisco Javier Mas Pérez (Professor de Primària).